Brug

Bruggen vervangen één of meer ontbrekende kiezen of tanden en gaan ongeveer 10 à 15 jaar mee. Een brug bestaat uit een kunsttand of -kies met een bevestiging aan naastgelegen kiezen of tanden. Een gewone brug rust op de kiezen/tanden links en rechts van de open ruimte. Een vrij-eindigende brug zit maar aan één kant vast. Bij beide vormen worden de kiezen of tanden, die als steunpunt dienen, deels rondom afgeslepen. Op de kies of tand wordt een kies-/tandvormig kapje vastgelijmd. Hieraan zit de kunsttand, die op deze manier stevig vast komt te zitten aan de naastgelegen kiezen of tanden. 

 

 

Soorten

Gewone brug / 3 delige brug

Bij een gewone brug bevinden zich aan weerszijden van de open ruimte tanden waarop de kronen geplaatst kunnen worden. De ontbrekende tand of kies bevindt zich dus in het midden van de twee pijlers.

Vrij-eindigende brug

Bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers waarop de kronen geplaatst worden zich aan één zijde van de ontbrekende tand of kies.

Etsbrug

Voor een etsbrug hoeft er nauwelijks iets van de gave tanden te worden afgeslepen. Een etsbrug is aan te bevelen wanneer de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte nog goed zijn. De etsbrug wordt vooral gebruikt ter vervanging van één of twee tanden en het materiaal is van glasvezelversterkte kunststof.

5 delige brug

Bij deze brug vinden zich 3 zwevende tandjes aan de uiteinde van deze 3 zwevende tandjes. Bevinden zich de 4e en de 5e tand. Deze steunen op de tanden waarop de brug word geplaatst

Materiaal

Metaal-porselein

Waarschijnlijk nog de meest gebruikte methode voor het maken van een brug. Een metaal (vaak een edele goudlegering) wordt als basis gebruikt. Hierover wordt een laag tandkleurig porselein opgebakken. De duurzame combinatie van het sterke metaal met het cosmetisch fraaie porselein is bij uitstek geschikt voor bruggen die veel kauwkrachten moeten kunnen weerstaan. De hogere kosten (o.a. goudprijs) en de soms zichtbare donkere metaalrandjes bij het tandvlees zijn redenen dat steeds meer volledig porseleinen bruggen worden geplaatst.

Volledig porselein

Voor bruggen wordt bijna altijd een gesinterde keramische witte onderstructuur (zirkoniumdioxide) gebruikt waarop het porselein wordt opgebakken. Het materiaal is geheel tandkleurig en ook lichtdoorlatend, waardoor een fraai en natuurgetrouw resultaat bereikt kan worden. Er zijn van keramische onderstructuren nog geen hele lange termijn resultaten voor het maken van bruggen. De aanwijzingen zijn dat bij juist gebruik in de geschikte situaties er voldoende duurzame resultaten bereikt kunnen worden. Met nieuwe technieken als volledig zirkonium structuren kunnen mogelijk de voordelen (dun en sterk) van metalen bruggen meer benaderd worden.

Metaal

Soms worden bruggen alleen van metaal gemaakt. Dit materiaal is zeer sterk en slijtvast en kan heel dun uitgewerkt worden. Het grote voordeel is dat er hierdoor weinig weefsel van de tand of kies afgeslepen hoeft te worden, waardoor deze oplossing zeer duurzaam is. Vanwege de kleur plaatst de tandarts ze alleen achter in de mond. Het is echter ook mogelijk om een metalen brug te combineren met porselein door bijvoorbeeld de achterste pijler in metaal uit te voeren en de dummy en de voorste pijler met porselein op te bakken.

Bronnen

Maak jouw eigen website met JouwWeb